Programma's

Jeanne d'Arc


De  100-jarige oorlog  woedde  hevig  totdat  Richard  II  in  Engeland  op de  troon  kwam. Hij had niet  zo ́n  interesse  in  de  strijd  met  Frankrijk.  Hij  trouwde  met  een  dochter  van  de  Franse  koning  Karel VI,  Isabella.  Isabella  was  toen  nog  maar  6  jaar  oud. Toen Richard  van  de  troon werd gestoten  door  Henry  IV  van  Lancaster, sloten ze hem op tot hij stierf van de honger. Isabella wilden ze uithuwelijken  aan  de  zoon  van  Henry  IV.  Ze  weigerde  en  mocht  terug  naar  huis. 


De  Fransen  wilden  de  Engelsen  een  lesje  gaan  leren  en  ze  in  de  pan  hakken  bij  Azincourt.  Ze  waren  in  de  meerderheid  met  een  prachtige  cavalerie!  Maar  de  Engelsen  waren  tactisch  beter  en  zij  wonnen  de  slag.  Door  de  grote  verdeeldheid  zijn  de  Fransen  erg  zwak. En  toen  was  daar  ineens  Jeanne  d  ́Arc!  Zij  was  een  jong  meisje  uit  een  boerenfamilie  dat  stemmen  hoorde  uit  de  hemel  dat  ze  de  Franse  kroonprins  moest  gaan  helpen.


Het verhaal van Jeanne d'Arc leverde een prachtige basis voor een programma over haar. Met muziek uit Frankrijk en Engeland uit de 14e eeuw. 

Petrarca en de Ars Nova


Francesco Petrarca (1304 – 1374) was schrijver, dichter en humanist. Hij werkte in Avignon aan het hof van de paus. In deze omgeving leerde hij Laura kennen, waar hij verliefd op werd. Petrarca droeg zijn bekendste werk, zijn beroemde canzoniere aan haar op; een dichtbundel die voornamelijk gedichten bevat over zijn onbereikbare en onbeantwoorde liefde voor haar. Als geleerde en dichter werd hij in zijn eigen tijd al zo gewaardeerd dat hij gelauwerd werd in Rome. In later eeuwen werd hij ook nog bewonderd en nagevolgd door andere dichters, die de Petrarkisten genoemd worden. Vele van zijn gedichten werden op muziek gezet. Echter deze composities zijn uit een veel latere periode.


Ensemble Oriana schetst een beeld van Petrarca en zijn tijd door middel van muziek uit dezelfde 14e eeuw, die in Frankrijk Ars Nova en in Italië Trecento genoemd werd. We spelen composities van o.a. Machault, Dufay, Jacopo da Bologna en Francesco Landini. Daarnaast vertellen we over het leven van Petrarca en lezen we voor uit zijn werk, dat veel toegankelijker is dan men gewoonlijk denkt.Woud der Verwachting, muziek uit de tijd van Charles d’OrleansCharles d’Orléans leefde van 1394 tot 1465. Hij was de zoon van Louis d'Orléans en de kleinzoon van Charles V van Frankrijk. Zijn oom was Charles VI. Hij was dus een lid van de koninklijke familie. Op zijn 14e jaar werd hij na de dood van zijn vader, benoemd tot graaf van Orléans. Zijn vader was vermoord door de Bourgondiërs en hij en zijn broers moesten zweren de dood van hun vader te wreken. Omdat de Franse koning Karel VI krankzinnig was geworden, was er in de familie Valois grote onenigheid  ontstaan over wie nu Frankrijk moet regeren. Er zijn twee kampen: de Bourgondiërs en de Armagnacs. Allengs ontaardt deze twist in moordpartijen en uiteindelijk burgeroorlog. Charles d’Orléans was door de moord op zijn vader en later zijn huwelijk met Bonne d’Armagnac in het kamp van de Armagnacs terecht gekomen. In 1949 verscheen het boek Het woud der verwachting van Hella Haasse, gebaseerd op het leven van de graaf van Orléans.


De muziek die u in dit concert kunt horen is Franse en Engelse muziek uit de 14e en 15e eeuw van componisten zoals Guillaume Dufay, Loyset Compere, John Dunstable en John Cooke.


Mona LisaDe Mona Lisa is een wereldberoemd schilderij, maar van de geportretteerde, Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari, weten we maar weinig. Zij was de vrouw van een rijke zijdehandelaar in Florance, waar de familie diMedici erg goed zaken deden voor de kunsten. ..maar, naar welke muziek zou deze mysterieuze dame hebben geluisterd? Bij haar mooie glimlach hoort ongetwijfeld geraffineerde Italiaanse renaissancemuziek.


We geven tijdens het concert informatie over de wereld van Mona Lisa en haar maker, Leonardo da Vinci, en we dragen sonnetten voor van zijn jongere collega, Michelangelo, die niet alleen schilderde, maar ook beeldhouwer was en gedichten schreef. Het concert speelt zich af in een intieme en informele sfeer.

CONTACT

Anneke Hoekman

+31 (0) 648912241

info@ensemble-oriana.com

Copyright © All Rights Reserved