Programma's

 

Jubileumprogramma "the Triumphs of Oriana" - te horen in 2019

 

In 1601 stelde de Engelse componist Thomas Morley een bloemlezing van 25 madrigalen van verschillende componisten samen voor Koningin Elizabeth I. De bijnaam van Elizabeth I was Oriana en zo kan het dat deze bloemlezing de naam kreeg “the Triumphs of Oriana.” De madrigalen werden geschreven door verschillende Engelse componisten, waaronder Thomas Morley, John Bennet en Thomas Weelkens. Om de koningin te eren (en hun salaris veilig te stellen…) eindigen alle madrigalen met de zin “Then sang the Shepherds and Nymphs of Diana: Long live fair Oriana!"

 

“Long live fair Oriana!”, dat vinden wij ook! The Triumhps of Oriana is het 10-jarig jubileum van Ensemble Oriana dat bestaat uit Esther Kronenburg (sopraan), Joep van Buchem (tenor) en Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman (blokfluiten.) Veel van de motetten zijn echter 5 of zelfs 6- stemmig, daarom zal Ensemble Oriana voor ieder jubileumconcert worden uitgebreid met bevriende musici uit binnen- en buitenland.

Petrarca en de Ars Nova, het nieuwste programma van Ensemble Oriana

 

Francesco Petrarca (1304 – 1374) was schrijver, dichter en humanist. Hij werkte in Avignon aan het hof van de paus. In deze omgeving leerde hij Laura kennen, waar hij verliefd op werd. Petrarca droeg zijn bekendste werk, zijn beroemde canzoniere aan haar op; een dichtbundel die voornamelijk gedichten bevat over zijn onbereikbare en onbeantwoorde liefde voor haar. Als geleerde en dichter werd hij in zijn eigen tijd al zo gewaardeerd dat hij gelauwerd werd in Rome. In later eeuwen werd hij ook nog bewonderd en nagevolgd door andere dichters, die de Petrarkisten genoemd worden. Vele van zijn gedichten werden op muziek gezet. Echter deze composities zijn uit een veel latere periode. Ensemble Oriana schetst een beeld van Petrarca en zijn tijd door middel van muziek uit dezelfde 14e eeuw, die in Frankrijk Ars Nova en in Italië Trecento genoemd werd. We spelen composities van o.a. Machault, Dufay, Jacopo da Bologna en Francesco Landini. Daarnaast vertellen we over het leven van Petrarca en lezen we voor uit zijn werk, dat veel toegankelijker is dan men gewoonlijk denkt.

 

Voor dit concert werken Anneke Hoekman en Hidesato Sugiyama opnieuw samen met Esther Kronenburg (sopraan) en Joep van Buchem (tenor)

 

Wilt u dit concert opnemen in uw programma of serie? Mail dan naar info@ensemble-oriana.com

Woud der Verwachting, muziek uit de tijd van Charles d’Orleans

 

Esther Kronenburg (sopraan), Joep van Buchem (tenor), Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman (blokfluiten)

 

Charles d’Orléans leefde van 1394 tot 1465. Hij was de zoon van Louis d'Orléans en de kleinzoon van Charles V van Frankrijk. Zijn oom was Charles VI. Hij was dus een lid van de koninklijke familie. Op zijn 14e jaar werd hij na de dood van zijn vader, benoemd tot graaf van Orléans. Zijn vader was vermoord door de Bourgondiërs en hij en zijn broers moesten zweren de dood van hun vader te wreken. Omdat de Franse koning Karel VI krankzinnig was geworden, was er in de familie Valois grote onenigheid ontstaan over wie nu Frankrijk moet regeren. Er zijn twee kampen: de Bourgondiërs en de Armagnacs. Allengs ontaardt deze twist in moordpartijen en uiteindelijk burgeroorlog. Charles d’Orléans was door de moord op zijn vader en later zijn huwelijk met Bonne d’Armagnac in het kamp van de Armagnacs terecht gekomen. In 1949 verscheen het boek Het woud der verwachting van Hella Haasse, gebaseerd op het leven van de graaf van Orléans.

 

De muziek die u in dit concert kunt horen is Franse en Engelse muziek uit de 14e en 15e eeuw van componisten zoals Guillaume Dufay, Loyset Compere, John Dunstable en John Cooke.

 

Mona Lisa, muziek uit de tijd waarin Leonardo da Vinci de Mona Lisa schilderde

 

Esther Kronenburg (sopraan), Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman (blokfluiten)

 

De Mona Lisa is een wereldberoemd schilderij, maar van de geportretteerde, Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari, weten we maar weinig. Zij was de vrouw van een rijke zijdehandelaar in Florance, waar de familie diMedici erg goed zaken deden voor de kunsten. ..maar, naar welke muziek zou deze mysterieuze dame hebben geluisterd? Bij haar mooie glimlach hoort ongetwijfeld geraffineerde Italiaanse renaissancemuziek. We geven tijdens het concert wat informatie over de wereld van Mona Lisa en haar maker, Leonardo da Vinci, en we dragen sonnetten voor van zijn jongere collega, Michelangelo, die niet alleen schilderde, maar ook beeldhouwer was en gedichten schreef. Het concert speelt zich af in een intieme en informele sfeer. Kinderen die rustig kunnen luisteren, zullen dit ook zeker een leuk concert vinden. Het concert duurt ongeveer een uur.

CONTACT

Anneke Hoekman

+31 (0) 648912241

info@ensemble-oriana.com

Copyright © All Rights Reserved