Programma's

 

 

Woud der Verwachting, muziek uit de tijd van Charles d’Orleans

 

Esther Kronenburg (sopraan), Joep van Buchem (tenor), Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman (blokfluiten)

 

Charles d’Orléans leefde van 1394 tot 1465. Hij was de zoon van Louis d'Orléans en de kleinzoon van Charles V van Frankrijk. Zijn oom was Charles VI. Hij was dus een lid van de koninklijke familie. Op zijn 14e jaar werd hij na de dood van zijn vader, benoemd tot graaf van Orléans. Zijn vader was vermoord door de Bourgondiërs en hij en zijn broers moesten zweren de dood van hun vader te wreken. Omdat de Franse koning Karel VI krankzinnig was geworden, was er in de familie Valois grote onenigheid ontstaan over wie nu Frankrijk moet regeren. Er zijn twee kampen: de Bourgondiërs en de Armagnacs. Allengs ontaardt deze twist in moordpartijen en uiteindelijk burgeroorlog. Charles d’Orléans was door de moord op zijn vader en later zijn huwelijk met Bonne d’Armagnac in het kamp van de Armagnacs terecht gekomen. In 1949 verscheen het boek Het woud der verwachting van Hella Haasse, gebaseerd op het leven van de graaf van Orléans.

 

De muziek die u in dit concert kunt horen is Franse en Engelse muziek uit de 14e en 15e eeuw van componisten zoals Guillaume Dufay, Loyset Compere, John Dunstable en John Cooke.

 

Mona Lisa, muziek uit de tijd waarin Leonardo da Vinci de Mona Lisa schilderde

 

Esther Kronenburg (sopraan), Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman (blokfluiten)

 

De Mona Lisa is een wereldberoemd schilderij, maar van de geportretteerde, Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari, weten we maar weinig. Zij was de vrouw van een rijke zijdehandelaar in Florance, waar de familie diMedici erg goed zaken deden voor de kunsten. ..maar, naar welke muziek zou deze mysterieuze dame hebben geluisterd? Bij haar mooie glimlach hoort ongetwijfeld geraffineerde Italiaanse renaissancemuziek. We geven tijdens het concert wat informatie over de wereld van Mona Lisa en haar maker, Leonardo da Vinci, en we dragen sonnetten voor van zijn jongere collega, Michelangelo, die niet alleen schilderde, maar ook beeldhouwer was en gedichten schreef. Het concert speelt zich af in een intieme en informele sfeer. Kinderen die rustig kunnen luisteren, zullen dit ook zeker een leuk concert vinden. Het concert duurt ongeveer een uur.

 

O tu, chara sciença mia musica

 

Duo Oriana: Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman (blokfluiten)

 

Het eerste programma kreeg de titel "O tu, chara sciença mia musica." Dit is de eerste zin van een madrigaal wat Giovanni da Firenze schreef rond 1300. Hieronder vindt u de hele tekst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het concert kunt u luisteren naar verschillende muziekstukken die een beeld geven van de ontwikkeling van de blokfluit en de muziek in de laatste 750 jaar. Zoals de titel al doet vermoeden is het concert een ware ode aan de muziek.

O tu, chara sciença mia musica,

O dolce melodia, con vaghi canti,

Che fa rinovellar tuttor gli amanti

E io son corda di tuo consonançia,

Che maginar solea tuo bel trovato,

Or son procurator et avocato

Però ritorno a te, musica chara

Ch’ogn’atto bel d’amor da te s’apara.

 

Oh music, dear science of mine

O sweet melody which, through lovely songs

Makes lovers renew against their love

And I who, as a string in your consonance

Used to recreate you beautiful inventiveness,

Am now you proxy and your advocate

That is why I return to you, my Music

Because every fine deed of love is learned from you.

 

 

CONTACT

Anneke Hoekman

+31 (0) 648912241

info@ensemble-oriana.com

 

KOMENDE CONCERTEN

8 augustus 12.30 uur, Pauluskerk BAARN - MONA LISA

27 augustus, Stevenskerk NIJMEGEN - WOUD DER VERWACHTING

18 november 15.30 uur, de Kapel HILVERSUM - MONA LISA

 

Copyright © All Rights Reserved